Història

El barri de França va néixer entre els segles XV i XVI amb la construcció de les primeres cases a l’altra banda de la Riera. Al XVII la població augmentava fora de muralles, aprofitant la traça dels camins, però no va ser fins al segle XIX quan s’urbanitzaren els dos primers carrers del barri: França de dalt i França de baix que, més tard, canviarien de nom en honor a la reina Maria Cristina. També formaven part del barri el carrer de Roda, que popularment era anomenat el Malecón. I el carrer de les Roquetes, ubicat a la dreta, passada la riera. Més enllà no hi havia res més urbanitzat. Del  final del carrer Cristina baixa se’n deia Duana o cap de França, indret on s’acabaven les cases i començaven les hortes i les vinyes fins a Sant Vicenç.

El barri de França era un barri majoritàriament de pagesos. Gran part de la seva extensió eren terres i hortes. Hi havia dues grans finques: la finca del Jan Metge i la finca del Tancat de la Plana, les quals es van començar a urbanitzar a la dècada dels seixanta. D’aquesta manera, el barri de França va quedar annexat a diverses urbanitzacions, que van anar creixent al voltant de dos gran eixos: el carrer Sant Xavier i l’avinguda del Tancat de la Plana.

L’obra més emblemàtica d’aquesta zona de la vila és el pont que es construí l’any 1888 sobre la riera de la Bisbal, per facilitar l’enllaç entre el barri i el nucli urbà, i la comunicació amb els veïns de Sant Vicenç, ja que quan passava riera, tots quedaven aïllats.

Banderetes de colors

L’any 2013, el Pont de França va celebrar el 125è aniversari de la seva construcció i des de la comissió vam voler reinaugurar-lo. Pots veure la representació de l’acte al següent vídeo.